Cum sa cresteti recenziile Google si de ce sunt acestea importante in 2025

agentie de marketing digital

Inainte ca cineva sa sune, sa faca clic sau sa cumpere, va verifica recenziile Google.

Avand in vedere ca 91% din toate cautarile de afaceri si 79% din recenziile online au loc pe Google, ceea ce apare in casuta respectiva ar putea fi motivul pentru care cineva va alege sau trece pe langa dumneavoastra.

Aceste recenzii nu mai sunt doar despre reputatie. Ele influenteaza in mod direct cat de bine va pozitionati in clasament si cati clienti va contacteaza.

Prin urmare, daca doriti cu adevarat sa va prezentati, sa iesiti in evidenta si sa ramaneti in frunte, este timpul sa va cresteti recenziile Google – in modul corect.

Acest ghid detaliaza totul: ce aveti nevoie pentru a incepe si 13 strategii dovedite pentru a incepe sa colectati mai multe recenzii incepand de astazi.

De ce sunt importante recenziile Google

S-ar putea sa para doar cateva stele si comentarii, dar recenziile Google au un impact puternic.

Acestea sunt gratuite, se lasa rapid si joaca un rol major in modul in care oamenii va vad afacerea. Indiferent daca cineva cauta o masa, un serviciu local sau marca la care sa apeleze data viitoare, recenziile sunt adesea printre primele lucruri la care se uita.

Tocmai de aceea, obtinerea recenziilor Google nu este un lucru bun, ci ar trebui sa fie o prioritate de marketing de top. Iata de ce:

De ce aveti nevoie inainte de a putea obtine recenzii Google

Inainte de a incepe sa colectati recenzii, exista cateva lucruri care trebuie sa fie puse la punct. Acestea nu sunt doar aspecte tehnice – ele reprezinta fundatia pentru tot ceea ce urmeaza.

13 moduri dovedite de a obtine mai multe recenzii Google

Obtinerea unui numar mai mare de recenzii Google nu este un lucru complicat, dar necesita putina strategie. Majoritatea clientilor multumiti nu vor lasa o recenzie decat daca le-o cereti – si chiar si atunci, numai daca este rapid si usor.

Mai jos sunt prezentate 13 tactici inteligente si practice pe care intreprinderile le folosesc in 2025 pentru a creste recenziile Google in mod constant. Acestea sunt inradacinate in modul in care oamenii actioneaza online in prezent – usor, eficient si simplu de implementat imediat. Sa incepem cu elementele fundamentale.

 

1. Aflati cum functioneaza procesul de evaluare

Inainte chiar de a solicita recenzii, este util sa stiti ce fac clientii dvs. atunci cand vor sa lase una.

Procesul implicit nu este intotdeauna lin. De obicei, un client trebuie sa:

  • Sa deschida Google sau Google Maps
  • Sa caute afacerea dvs.
  • Faceti clic pe Profilul dvs. de afaceri
  • Derulati in jos pana la sectiunea de recenzii
  • Faceti clic pe „Scrieti o recenzie”
  • Conectati-va (daca nu sunteti deja)
  • Lasati feedback-ul lor

Sunt destul de multi pasi – si chiar daca dureaza doar un minut, acest pic de frictiune este adesea suficient pentru a opri o persoana care este ocupata sau nu este sigura ce sa faca.

Intelegerea acestui proces este importanta. Pentru ca, odata ce stiti unde au tendinta clientii sa abandoneze, puteti remedia situatia – fie ca este vorba de linkuri directe, indicatii mai clare sau cai mai rapide de revizuire. Este exact ceea ce vom aborda in continuare.

 

2. Creati o legatura directa pentru recenzii

Daca doriti mai multe recenzii, nu ii faceti pe oameni sa munceasca pentru asta. Cu cat este mai usor, cu atat este mai probabil ca acestia sa o faca.

Una dintre cele mai simple modalitati de a face acest lucru? Creati un link direct catre recenzii. Aceasta duce clientii direct la formularul dvs. de recenzie Google – fara cautare, fara derulare, fara presupuneri.

Trebuie doar sa accesati tabloul de bord al Profilului dvs. de afaceri Google, sa faceti clic pe fila Acasa si sa cautati cardul „Obtineti mai multe recenzii”. Faceti clic pe „Partajati formularul de recenzii” si copiati link-ul. Gata. Aveti o scurtatura pe care o puteti utiliza in e-mailuri, mesaje, pe site-ul dvs. web – oriunde solicitati recenzii.

Un alt instrument excelent de utilizat este prezentarea recenziilor pe site-ul dvs. web cu un widget de recenzii Google care include un CTA pentru a lasa recenzii

 

3. Scurtati link-ul

Linkul implicit al Google pentru recenzii? Este greoi si mult prea lung – cu siguranta nu este ideal pentru un text rapid sau o carte tiparita.

De aceea, merita sa va luati un minut pentru a-l scurta. Utilizati un instrument gratuit precum Bitly pentru a-l curata si chiar personaliza. Ceva de genul:

bit.ly/review-mario-grigorescu sau short.ly/feedback-mario-grigorescu

Un link scurt, de marca, inspira mai multa incredere, arata mai ingrijit si face mai usor pentru clienti sa il urmeze – indiferent daca il vad online sau offline.

 

4. Adaugati linkuri pentru recenzii pe site-ul dvs. web

Cand cineva este gata sa lase o recenzie, prima sa destinatie este, in general, site-ul dvs. web.

Acesta este motivul pentru care este logic sa puneti link-ul de recenzie Google in fata si in centru. Un apel evident la actiune – cum ar fi un buton „Lasati-ne o recenzie” in antet, in subsol sau pe pagina de contact – face o mare diferenta.

Acesta trebuie sa fie usor de localizat si mai usor de facut clic. Iar atunci cand o fac, link-ul trebuie sa ii duca direct la formularul de recenzie Google – fara cautari, fara clicuri suplimentare.

Adaugarea linkului nu este doar o chestiune de usurinta – arata, de asemenea, ca va pasa cu adevarat de feedback si ca apreciati vocea clientilor dvs.

 

5. Creati o pagina dedicata „Lasati un comentariu”

Mergand un pas mai departe, luati in considerare crearea unei pagini complete pe site-ul dvs. special pentru recenzii.

Aceasta pagina ar trebui sa faca doua lucruri:

Sa incurajeze clientii sa lase o recenzie cu un CTA si un link direct.
Prezentati recenziile existente pentru a consolida increderea noilor vizitatori.
Puteti incorpora recenziile folosind pluginuri sau instrumente care le extrag automat din Google sau le puteti copia manual. Asigurati-va doar ca acestea apar in text simplu (nu doar capturi de ecran), astfel incat Google sa le poata cerceta pentru cuvinte cheie relevante.

Lasati pagina usor de accesat din meniul dvs. de nivel superior si asigurati-va ca pastreaza tonul si personalitatea marcii dvs.

 

6. Adaugati o invitatie in subsolul paginii dvs. web

Daca cineva doreste sa lase o recenzie in timp ce navigheaza pe site-ul dvs., nu il obligati sa o caute. Unul dintre cele mai simple si mai eficiente locuri in care puteti introduce link-ul de recenzie Google? Subsolul paginii.

De ce la subsol? Pentru ca se afla pe fiecare pagina, astfel incat, indiferent unde se afla cineva pe site-ul dvs., optiunea de a lasa o recenzie este intotdeauna acolo, in partea de jos.

Ramaneti subtil si simplu. Ati putea adauga un rand de genul:

„V-a placut experienta dvs.? Lasati-ne o recenzie Google”.

Sau adaugati o pictograma mica sau un buton CTA care se potriveste cu aspectul site-ului dvs. Ideea este sa pastrati link-ul de recenzie usor de accesat – fara a fi intruziv.

 

7. Distribuiti carduri fizice

Nu totul poate fi realizat online. Puteti utiliza carduri tiparite „Lasati-ne o recenzie” pentru a incuraja frumos comentariile clientilor dupa o experienta in persoana – in special pentru magazine precum restaurante, saloane, locatii de vanzare cu amanuntul sau furnizori de servicii.

Puteti pune pe card:

Exemplu de text pentru card:
„Ne-ar placea sa primim vesti de la dumneavoastra!
Recenzia dvs. ii ajuta pe altii sa ne gaseasca si ne ajuta sa ne imbunatatim.
Lasati comentariile dvs. la [bit.ly/mario-grigorescu] sau scanati codul QR.”

Distribuiti-le la casierie, lipiti-le pe chitante sau puneti-le in pachetele cu livrari. Un memento rapid poate face o mare diferenta in castigarea acelei recenzii suplimentare.

 

8. Cereti in persoana

Poate parea simplu, dar una dintre cele mai eficiente (si subestimate) modalitati de a creste recenziile Google este sa intrebati – chiar atunci si acolo.

Daca un client impartaseste un compliment sau daca tocmai ati incheiat un apel de asistenta sau o discutie in magazin, acesta este momentul dumneavoastra. Oamenii sunt mult mai predispusi sa lase o recenzie atunci cand experienta este proaspata si se simt bine in legatura cu aceasta.

Nu aveti nevoie de un scenariu – pur si simplu pastrati naturaletea. De exemplu:

  • „Suntem foarte bucurosi ca ne-ati vizitat astazi. Daca aveti ocazia, v-am fi recunoscatori daca ati putea posta o recenzie a vizitei dvs. pe Google.”
  • „Recenzia dvs. ne-a inseninat ziua – daca nu va deranjeaza prea mult, ati putea, din intamplare, sa lasati o scurta recenzie online?”
  • „Multumesc foarte mult! Daca doriti sa ii ajutati pe altii sa ne descopere, o scurta recenzie pe Google face toata diferenta.”

Puteti chiar sa va asociati solicitarea cu un mic declansator vizual – o carte tiparita, un cod QR de contor sau un link catre chitanta. Doar asigurati-va ca este rapid, usor de inteles si informal.

 

9. Subliniati cat de usor este

Chiar daca clientii dvs. sunt multumiti, ei nu sunt niciodata dispusi sa posteze o recenzie pentru ca ei cred ca este consumatoare de timp sau complicata. O mica asigurare va fi suficienta.

Anuntati-i:

  • Doar ratingul cu stele inca conteaza
  • Scrierea a doar 1-2 propozitii este mai mult decat suficienta
  • Totul dureaza mai putin de un minut
  • Pot lasa o recenzie de pe telefon – nu este nevoie de autentificare daca sunt deja conectati la Google
  • De asemenea, folositi un limbaj casual. Fraze precum „lasati o recenzie rapida” sau „impartasiti-va gandurile foarte repede pe Google” sunt mai usor de facut decat „scrieti o recenzie detaliata”.

Scopul este de a elimina ezitarile aratand cat de rapid si usor este.

 

10. Utilizati urmarirea prin e-mail

Urmaririle prin e-mail sunt una dintre cele mai eficiente si scalabile modalitati de a solicita recenzii Google – in special dupa o interactiune pozitiva, o achizitie sau un serviciu finalizat.

Cheia este sincronizarea si personalizarea.

Exemplu de CTA:

„Daca v-a placut experienta pe care ati avut-o cand ne-ati vizitat, am dori sa primim feedback-ul dumneavoastra. Dureaza doar un moment si ajuta si alte persoane sa ne gaseasca.”

Majoritatea platformelor de e-mail va permit sa automatizati acest proces, astfel incat fiecare client multumit primeste un ghiont bland fara sa ridicati un deget.

 

11. Utilizati SMS-urile pentru a cere recenzii

Mesajele text au rate de deschidere incredibil de mari – unele studii arata peste 90%. Acest lucru face din SMS un canal ideal pentru solicitari rapide si directe de recenzii.

Nu uitati:

  • Obtineti mai intai permisiunea de a trimite mesaje text clientilor dvs.
  • Ramaneti concis si la obiect.
  • Includeti linkul prescurtat catre recenzia Google direct in mesaj.

Exemplu de SMS:
„Va multumim pentru ca ati vizitat [Numele intreprinderii]! Aveti un minut liber? Atingeti aici pentru a ne lasa o recenzie Google rapida: [link scurtat]”

SMS-ul functioneaza deosebit de bine pentru afacerile bazate pe servicii, comenzile online sau modelele bazate pe programari, unde feedback-ul rapid conteaza.

 

12. Timpul potrivit

Atunci cand solicitati o recenzie, sincronizarea este esentiala.

Asteptati pana cand experienta clientului este noua in mintea sa – de preferinta imediat dupa o achizitie, vizita sau interactiune, atunci cand sunt cel mai multumiti. Faptul ca ii surprindeti in acel moment in care se simt bine maximizeaza sansele ca acestia sa ia masuri.

Evitati sa intrebati:

  • Prea devreme – inainte ca acestia sa aiba sansa de a experimenta cu adevarat produsul sau serviciul dumneavoastra.
  • Prea tarziu – cand emotia sau efectul experientei a trecut.

Fie ca este vorba de o solicitare in persoana, de un e-mail de urmarire sau de un mesaj text, aliniati-va momentul cu momentele de satisfactie reala a clientului.

 

13. Utilizati un instrument de gestionare a recenziilor

Daca colectati recenziile manual, este simplu sa lasati lucrurile sa treaca neobservate. Acesta este momentul in care un instrument de gestionare a recenziilor este util.

Aceste platforme va ajuta:

  • Automatizati cererile de recenzii prin e-mail sau SMS.
  • Urmariti recenziile noi pe mai multe platforme.
  • Primiti alerte pentru a putea raspunde prompt, in special la comentariile negative.
  • Urmariti tendintele si observati modul in care reputatia dvs. se schimba in timp.

Instrumente precum Birdeye, Podium, Grade.us sau Trustpilot sunt populare in randul intreprinderilor mici si mijlocii si faciliteaza gestionarea si extinderea intregului proces de evaluare.

Daca recenziile sunt un element central al abordarii dvs. (si ar trebui sa fie), instrumentul potrivit va reduce timpul si va oferi rezultate imbunatatite.

 

Ce trebuie si ce nu trebuie sa faceti atunci cand solicitati recenzii Google

Solicitarea de recenzii in sine este doar o parte din poveste. Este la fel de important modul in care solicitati ca si ceea ce solicitati. Mai jos sunt prezentate cateva linii directoare simple pe care trebuie sa le respectati pentru a ramane in sincronizare cu Google fara a pierde increderea reala si pe termen lung a clientilor.

✅ Faceti:

  • Stabiliti orientari interne clare – Asigurati-va ca toti membrii echipei dvs. cunosc modul corect de a solicita recenzii fara a contraveni regulilor platformei.
  • Monitorizati ce solicitari functioneaza – Tineti un jurnal informal pentru a determina ce mesaje sau moment genereaza cele mai multe raspunsuri si faceti ajustari de acolo.
  • Utilizati mai multe puncte de contact – Mentionati recenziile pe diferite canale – cum ar fi e-mailul, chitantele sau pe site-ul dvs. web – pentru o vizibilitate mai buna, fara a exagera.

❌ Nu:

  • Nu solicitati prea frecvent – Solicitarile repetate pot parea spam. Daca cineva a lasat deja o recenzie, nu este nevoie sa il impingeti din nou.
  • Nu programati fiecare solicitare – O solicitare rigida sau robotizata poate parea fortata. Lasati echipa sa vorbeasca pe propria voce pentru autenticitate.
  • Nu postati in numele cuiva – Chiar si cu permisiune, recenziile Google trebuie sa vina direct de la client, prin intermediul contului acestuia.

 

Concluzie

Construirea recenziilor Google nu inseamna doar cresterea reputatiei dvs. online, ci si stabilirea increderii, prezentarea acolo unde conteaza si facilitarea alegerii dvs. de catre oameni.

Nu aveti nevoie de o strategie complicata pentru a incepe. Actiunile de baza – cum ar fi partajarea unui link direct de recenzie, solicitarea la momentul potrivit si raspunsul atent – pot crea o diferenta tangibila.

Incepeti cu putin, ramaneti consecventi si pastrati autenticitatea. Recenziile vor veni – si la fel si rezultatele.

Intrebari frecvente

Pot elimina o recenzie a companiei mele de pe Google?
Nu puteti elimina singur recenziile, cu exceptia cazului in care sunteti recenzentul. Dar, daca este impotriva liniilor directoare ale Google (spam, discurs instigator la ura, postare falsa), o puteti elimina prin raportare.

In cate zile apare o recenzie Google?
Majoritatea recenziilor apar in cateva minute, dar in unele situatii, acestea pot dura o ora sau chiar o zi in cazul in care sunt puse in moderare sau din cauza unui comportament suspect din partea Google.

Pot clientii sa publice o recenzie Google fara Gmail?
Nu, utilizatorii au nevoie de un cont Google pentru a lasa o recenzie Google. Acesta nu este neaparat un cont Gmail, dar trebuie sa fie legat de Google.

Recenziile mele Google vor disparea daca imi actualizez locatia afacerii?
Posibil. Daca va actualizati profilul Google Business cu o adresa noua, dar pastrati aceeasi lista, recenziile dvs. raman de obicei. Cu toate acestea, crearea unei liste noi pentru o locatie noua poate reseta recenziile dvs.

De cate recenzii Google am nevoie pentru ca acestea sa conteze?
Nu exista un numar exact, dar, in general, existenta a cel putin 5-10 recenzii recente de inalta calitate genereaza incredere. Consistenta in timp conteaza mai mult decat volumul deodata.

 

Cresteti rapid rezultatele in cautarile organice, cu ajutorul serviciilor de marketing online oferite de Mario GrigorescuConsultant in Marketing certificat Google si MOZ, pana in Prima Pagina Google!

Urmariti-ma pe LinkedIn. Vizitati site-ul meu web.


Adaugati AgentPromovator.ro la feedul dvs. de Stiri Google

noutati de marketing

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la Newsletter

Vrei sa fii la curent cu noutatile din marketingul online? Completeaza formularul de mai jos ca sa primesti periodic ultimele stiri din domeniu.

Powered by EmailOctopus

Copyright © 2013 Agent Promovator. All Rights Reserved.